Meteen naar de inhoud

Ventilatie

Een gemiddeld gezin produceert ongeveer 10 liter vocht per dag, enkel door in de woning te zijn, te koken, te wassen en te douchen. Dat vocht moet de woning ook weer uit. Alle woningen in Scala zijn goed geïsoleerd en kierdicht. Daarom is geforceerde ventilatie toegepast. Dit systemen zuigt vervuilde en vochtige lucht af uit ‘natte’ ruimtes zoals de badkamer, het toilet en bij de keuken. Verse buitenlucht vindt een weg naar binnen via de roosters in de woonkamer en de slaapkamers.

Goede ventilatie is belangrijk omdat vuile lucht slecht is voor de gezondheid. Zo kunnen schimmels, tabaksrook en fijnstof leiden tot serieuze gezondheidsklachten. Denk aan hoofdpijn, hoesten, chronische verkoudheid, benauwdheid en slijmvorming. Door continu uw woning te ventileren met een mechanisch ventilatiesysteem creëert u een gezond klimaat en geeft u gevaarlijke stoffen geen kans. Voor gezonde lucht in huis is 24 uur per dag ventilatie nodig, het hele jaar door.

Ventilatieventiel

Met een goede ventilatie voorkomt u ook:

  • Uitzetten of rotten van houten meubels, kozijnen en vloeren.
  • Warmteklachten: het menselijk lichaam kan de lichaamswarmte niet goed afvoeren bij een te hoge luchtvochtigheid.
  • Hogere stookkosten: het opwarmen van vochtige lucht kost meer energie dan het opwarmen van droge lucht.

Tips:

  • Zet de roosters voor buitenlucht zoveel mogelijk open.
  • Het ventilatiesysteem mag niet uitgezet worden.
  • Laat het ventilatiesysteem regelmatig reinigen.
  • Zet bij koken, douchen of bij bezoek de ventilator in een hoge stand.
  • De ventielen zijn bij oplevering afgesteld. Wijzig die afstelling niet.
  • Het ventilatiesysteem is een privézaak. U kunt wel gebruik maken van het collectief contract, mail daarvoor naar beheer@scalawonen.nl.