Meteen naar de inhoud

Rookmelders verplicht


De appartementen zijn in 2008 opgeleverd met rookmelders. Deze melders dienen na 10 jaar vervangen te worden. Als dit nog niet gebeurd is onderneem dan zelf actie!

Wijziging Bouwbesluit per 1 juli 2022

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht in Nederland om een rookmelder te hebben op elke woonverdieping in je huis en in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt. Hiervoor wordt het Bouwbesluit aangepast en wordt het dus wettelijk verplicht om hieraan te voldoen. Ook als je in een huurhuis woont. Deze verplichting bestaat al sinds 2003 voor nieuwbouwwoningen, maar volgens de nieuwe wetgeving moeten ook in bestaande woningen rookmelders worden aangebracht.

De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als je slaapt, ruik je niets, je neus werkt niet. Hoe eerder je bij brand gewaarschuwd wordt, hoe groter je overlevingskans en hoe kleiner de schade.

De rookmelders in onze woningen zijn op het lichtnet aangesloten. Zij hebben een batterij als back-up. Op dit moment zijn ook rookmelders verkrijgbaar die op één batterij 10 jaar werken. Deze melders bestaan in een uitvoering waarin ze koppelbaar zijn met melders in andere ruimten. Dat levert nog meer veiligheid en gemak op. Goede informatie kun je vinden op:
https://www.brandweer.nl/brandveiligheid/rookmelder

Je kunt het vervangen ook laten verzorgen door de klusjesman van de VvE. Uiteraard op eigen kosten. Mail voor de adresgegevens naar beheer@scalawonen.nl


De rookmelder FireX rookmelder 4973 – KF20 past op de plek van de bestaande rookmelder. Hij heeft bovendien dezelfde aansluitingen.

Een andere optie is een rookmelder met een lithium batterij. De batterij is niet vervangbaar, na 10 jaar vervang je het hele apparaat. Je kunt deze rookmelder overal ophangen omdat je niet gebonden bent aan een lichtnetaansluiting.
https://www.brandbeveiligingshop.nl/fire-angel-thermoptek-rookmelder.html
https://www.coolblue.nl/product/836663/elro-fs4610-10-jaar.html
Deze rookmelders zijn niet koppelbaar.

Als derde optie kun je ook batterijgevoede rookmelders draadloos met elkaar verbinden. Daardoor neemt de veiligheid toe.
https://www.brandpreventiewinkel.nl/product/rookmelders/rookmelder-fire-angel-wst-630-t-koppelbaar/
https://www.sandervunderink.nl/hager-optische-rookmelder-lithium-batterij-10jr-tg550a.html